Předsevzetí, ve kterých jedeme dál

Jak to máte s novoročními předsevzetími? Jak to jde? Už je pár týdnů po novém roce, takže ještě nepolevujeme, že ne? Držíme palce ať vám to vydrží.

Vypadá to nějak takhle? Od ledna začnu cvičit, konkrétně 3 krát týdne běhat, 2 krát jogu a dvakrát posilování. Taky budu jíst striktně zdravě vegansky a každý den budu meditovat. A to hned dvakrát. Ráno a večer. Budu si zapisovat každý den, za co jsem vděčná. Ráno a večer. Budu číst knížky, tak asi 3-4 měsíčně a když se podaří i víc. Budu víc fotit a víc malovat. Každý týden. Každý víkend budu venku na výletech do přírody a do toho budu skvělá partnerka, máma, přítelkyně a dcera. Budu eco friendly, zerowaste, vegan, sustainable, minimalist a do toho budu budu budu prostě všechno dělat jinak, víc a systematicky…

 

novorocni-predsevzeti

foto by timmossholder

 

Nestresuje vás to už? Mě ano. A jsem si jistá, že lidi si umějí naložit víc. Upřímně i já sama. Proto já si už žádné novoroční předsevzetí nedávám. Už hodně dlouho ne. A ono to jde nějak samo. Protože to všechno nahoře uvedené dělám, když mám čas, chuť a z přesvědčení. A i když to není perfektní a ku příkladu si každý den nezapisuju, za co jsem vděčná, ale před spaním na to myslím. I když ne každý den. A je to úplně v pořádku.

Zkusme si ale sdělit pár věcí, rutin a zvyků, které už my v ON THE BOAT děláme rádi...

Více vaříme, sdílíme s přáteli jídlo a veganské recepty

 (když to situace dovoluje). Protože víme co jíme, víme co nám chutná a bereme ohled na to co je pro nás důležité. Pro nás jsou to zdraví, zvířata a příroda. A když sdílíme jídlo s lidmi co máme rádi, je to skvělý pocit na duši.

 repa-srdce

foto by @foodism

 

Šetříme vodou.

 Víte, že vegan spotřebuje 5x méně vody než člověk se standardní masovou dietou? A to v časech, kdy 1.1 miliardy lidí nemá podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přístup k pitné vodě, což je teda hodně děsivý fakt. Takže když si uvědomíme, že svět pokračuje i za naší komfortní zónou, je důležité skutečně neplýtvat vodou, brát ohled, sprchovat se krátce, myčku pouštět plnou a když zahradničíme, myslet na ekologické cesty zalévání a zachytávání vody.

 

 voda-v-dlanich

foto by @_mrjn_esf

 

Každý den skutečně nosíme s sebou vlastní tašky na nákup,

taky znovupoužitelné pytlíky na ovoce a zeleninu, děláme si nákupní seznam, abychom se vyhnuli kompulzivním nákupům. Nevyhazujeme jídlo. Mrazíme a nebo ho nabídneme sousedům. Nebereme si plastový příbor a plastová brčka, nekupujeme si vodu v lahvi, používáme jenom znovunabíjecí baterky. Snažíme se nakupovat lokálně, co se dá a můžeme si dovolit. Přešli jsme na slow food a slow fashion. Věci, které už nepoužíváme, se snažíme darovat, prodat, recyklovat nebo vyměnit. Třídíme odpad a výmýváme sklo. Čteme etikety. U jídla i kosmetiky. Zvažujeme, jestli musíme tisknout dokumenty a snažíme se je uchovávat digitálně. Snažíme se být méně na mobilu a být více přítomni v realitě. Podporujeme organizace, o kterých si myslíme, že mění svět k lepšímu.

Chodíme pěšky.

 Kdy se to jen dá. Je to zdravější pro nás i pro planetu. A nějak tenhle rok jsme si uvědomili ještě víc, jak je na Zemi krásně. Takže když můžete, chodťe pěšky. Protože když jdeme po svých, snižujeme riziko srdečních onemocnění, krevní tlak i tělesný tuk. Naboostujeme si metabolismus i sebevědomí. A naši uhlíkovou stopu snižujeme na minimum.

Máme se rádi.

Vážíme si života. Toho svého, ostatních lidí i toho zvířecího...

 

predsevzeti

 foto by @jentheodore

Zpět do obchodu