Jarní vítr ve skříni :-P

Všichni jsme teď víc doma, máme nějak víc času na své blízké, knížky, na rozjímání o životě, ale taky i jarní úklid. To v ideálním světě. Pokud nejste rodiče na plný úvazek malých tvorů (a dnes asi i větších s online vyučováním), ale to by byla jiná písnička.

Takže v každém případě, když už k nám pomalu přichází jaro, zkusme si najít čas a udělat pořádek ve skříni, bude to takové…motivační. Alespoň já to tak mám, cítím se lépe, když mám přehled a je pořádek. Nemusím hledat a přehazovat. Možná Vás to inspiruje k provětrání si i jiných oblastí. Bytu. Stravy. Vztahů. Života… Jaro-to jsou prostě nové začátky.

satnik

Každý z nás má jiný vztah k oblečení a jiný pohled na módu. Oblečením se vyjádřujeme, zastáváme postoj a taky v nás vyvolává emoce. Neplní jen funkci ochrany těla proti vlivům počasí. Chceme se v něm cítit dobře a pohodlně. A máme toho asi víc než potřebujeme. Víte, že kdyby teď přestal textilní průmysl produkovat oblečení, měli bychom oblečení pro obyvatele Země na několik let? Takže zkusme se zamyslet, co skutečně nosíme, v čem se dobře citíme a jaký pocit v nás oblečení, které vlastníme vyvolává. To teď trochu zavání Marie Kondo, ale stačí když si uděláme na to čas, vezmeme kousek po kousku a na to co nepoužíváme se budeme držet hesla REDUCE, REUSE, RECYCLE and RESELL( volný překlad: zredukuj, znovu používej, recykluj a prodej) a pak už to půjde samo. A když to bude opět možné uspořádame výměnný vintage market pro kámošky, jako za starých časů.

Já sama, před osmi lety, když jsem přišla do Čech po dlouhé době ze Španělska, přivezla jsem si (upřímně 3,5 m3!!) oblečení, včetně 52 párů bot. Nepřeháním. Není se teda vůbec čím chlubit, už jsem ujela hodně dlouhou cestu v udržitelném životním stylu a jsem teď někde úplně jinde. Ale stále nemám tzv. Capsule wordrobe s 37 esenciálními kousky na každé roční období včetně bot. I když snaha je. Kapsulový šatník byl v 80tých letech vytvořen Donnou Karan jako minimalistický šatník o počtu 30ti dobře kombinovatelných kousků. Ale počet kusů oblečení kapsulového šatníku je vlastně relativní, protože pro někoho je počet 30 dostatečný, někdo potřebuje 50. Podle mě ale nemusíme nic hrotit, stačí jenom udělat trochu vítr ve skříni, protřídit věci a nechat si co nám vyhovuje a co používáme, protože tak získáme:

Prostor - budeme mít přehled co vlastně ve skříni máme

Ušetříme čas přemýšlením co na sebe

Dobrý pocit – protože budeme mít jenom kousky, které nám sedí a budeme se v nich cítit dobře

Ušetříme vodu – když přestaneme bezhlavě nakupovat, ušetříme tisíce litrů vody. Na výrobu jednoho bavlněného trika se spotřebuje 2700 l vody podle WWF

Ušetříme peníze – začneme se na oblečení koukat přes jinou optiku, jako hodnotu. Dopřejme si kvalitnější kousky, o které se budeme starat a vydrží nám déle a budeme je hrdě nosit.

Teď pár praktických rad a tipů k zamyšlení:

  • Kolik toho potřebujete: Jak trávite svůj den? Chodíte do práce? Máte uniformu? Nebo jste na homeofficu v pyžamu, případně používáte momentálně jenom reprezetativní vršek na Zoom meetingy?  Shromažďujete nějaký typ oblečení, protože se vám líbi, ale vůbec ho vlastně nenosíte? Našla jsem na netu radu, zapsat co během dne nosíte, kolikrát se převlékáte. Od pyžama do pyžama a pak vyvodit závěry kolik toho vlastně budete potřebovat na denní fungování. Asi bude rozdíl v období před a přes covid, ale zvažte obě varianty.
  • Paretovo pravidlo – Co skutečně nosíme? Většina z nás nosí 20% svého oblečení a ostatních 80% má na speciální příležitosti, případně když zhubnu. Například jako já před 10 lety, super tip na krásné a drahé jeany ve slevě, nevadí že jsou velikost 34 , vždyť já jednou zhubnu. 2 velikosti, to je v pohode. Věřte mi, nezhubnete. Jednoduše si začněte všímat, nebo zapisovat co nosíte nejčastěji. Určitě máte své ověřené a oblíbene kousky, kde nemusíte přemýšlet s čím je kombinovat. Právě ty by měly tvořit základ vášeho šatníku.
  • Kolik toho máte? Halda oblečení na posteli skutečně funguje. Vyndejte všechno oblečení co vlastníte na jednu hromadu. Letní i zimní. Budete překvapeni kolik toho vlastníte. Roztřiďte “ vršky“ a “ zpodky“ na běžný den. Sportovní oblečení, šaty do opery a pod. dáme bokem. Hned pojďte na to, uřčitě to množství Vás překvapí, takže v zápalu akce si připravte i 3 krabice. Dejte bokemi i věci co nepoužívate na běžný den a které vám nedělají radost. První pro oblečení, které jste neměli na sobe za poslední rok ani jednou. Připomínam, že před covidem jsme měli život, takže zvažujeme reálně a když poslední rok jsme strávili v teplákách neznamená, že všechny pracovní kostýmky musí z domu. Tahle krabice půjde rovnou pryč. Na paměti výše zmiňované 4R. Do druhé krabice půjde oblečení, bez kterého si svůj šatník neumíš představit. Ty esenciální, dobře kombinovatelné kousky. Tu si nechaváme. A třetí je na věci, kdy si nejsme jisti. Můžeme se k nim vrátit, když si na ně vzpomeneme a je možné že budou mít nakonec stejný osud jako krabice číslo jedna.
  • Najděte své barvy. Barvy, které se hodí Vám a sedí Vám. A jsou dobře kombinovatelné. Proto je klasika jako černá, bíla, šedá, modrá a barva velbloudí srsti, tak oblíbená jako základ šatníku. Nebo je libo raději monochromě mít všecho jen v šedé, nebo v bíle či černé. Ale když máte rádi barvy, nebojte se jich. Jde o to, abychom se cítili dobře a oblečení bylo součástí naší osobnosti.
Zpět do obchodu