Free Solo – Alex Honnold – nejen o solo lezení

Opět Vám rádi přinášíme zajímavou a inspirujíci osobnost. Někoho, kdo sice na první pohled působí jako fanatik vyhledavajíci adrenalin, blázen, který si potřebuje něco dokazovat a jenom ohrožení života mu přináší duševní klid, ale na druhou stranu sportovec s obrovským odhodláním a skutečně unikátním „mindsetem“, který popularitu využívá k propagaci ekologického přístupu k životu a solární energie. Takže jméno Alex Honnold jako takové Vám možná nic moc neříká. Ale dokument Free Solo asi znáte. Podle nás výborný dokument vyhrál v roce 2018 Oscara za nejlepší celovečerní dokument a skutečně je se na co dívat. A kromě toho pomohl Alexovi díky jeho popularitě upozorňovat na výhody využívání solární energie.

 



You will always feel fear, but over time you will realize the only way to truly manage your fear is to broaden your comfort zone.“ Alex Honnold



 

Alex se proslavil už výše jmenovaným filmem, kde zdolal bez jištění v disciplíně free solo jako první na světe El Capitan, mezi horolezci známá 975 m vysoká stěna Yosemitského údolí v pohoří Sierra Nevada v Kalifornii.

Trochu teda o filmu Free Solo: Je plný atraktivních záběrů výstupu na El Capitan i příběhu Alexa, jeho sportovního výkonu a osobnosti. Na začátku máte pocit, že je to blázen, který nemá pud sebezáchovy a potřebuje si v kuse něco dokazovat. Ale nějak to během filmu zpracujete, teda stále je to trochu blázen, ale podává nadlidský sportovní výkon s lehkostí a jeho specifický mindset a chladná hlava, jak dokáže udržet nervy pod kontrolou, smíření s možností smrti při aktivitě, kterou miluje a jak sám říká, kdyby začal pociťovat adrenalin, je něco velmi špatně. Budete mít husí kůži.

alex1

 

Důležitou roli v dokumentu hrají také Alexovi blízcí. Přátelé, kteří mu pomáhají mapovat El Captain a najít nejlepší možnou cestu na vrchol, Honnoldova máma, která je dnes i ve svých skoro 70 letech sama aktivní horolezkyní, začala běhat maratony v 55 letech, ale i jeho táta, který ho učil lézt a zemřel už v roce 2004 na srdeční příhodu ( na něj Alex v dokumentu moc nevzpomína, jejich vztah asi nebyl nejsrděčnější, protože Alex se na sobě musel učit jak objímat). Ale především jeho přítelkyně Sanni, která je taková normální, sportovně zaměřená, usměvavá holka. Hlavně přes ni nevnímáte Alexe jenom jako horolezeckého poloboha, ale jako normálního člověka, který miluje a chce být v laskyplném vztahu. Naprostá oddanost téhle aktivitě, překonávání vlastních limitů vytváří návyk a vlastně závislost. Jako Alexova máma říká ve filmu – při ničem jiném se necítí tolik živý, jak si jen někdo může pomyslet mu to zakázat. Proto musí být pro jeho blízké težké smířit se s každodenní možností, že už ho neuvidí, což je určitě to nejtěžší.

Co je na Alexovi specifické je jeho nebojácnost. Ve filmu je úžasná sekvence, ve které Alex podstoupí magnetickou rezonanci, aby zjistili, zda je jeho mozek – konkrétně amygdala, centrum odezvy a interpretace strachu nebo ohrožení – je nějakým způsobem abnormální. Muž, který se uvolní tím, že bude stát na římse tak široké, jako je Vaše kravata, mnoho tisíc stop od korun stromů pod ním, vyžaduje pro jeho amygdalu mnohem větší stimul, aby vytvořil cokoli, co by připomínalo strach nebo dokonce stres. „Přemýšlím o tom pořád na letištích,“ říká Alex, „protože musím hodně cestovat a vidím lidi, kteří se na letišti stresují, jako: „Co když zmeškám let?“ Kamaráde, nic se neděje. Nezemřeš. Půjdeš na další let. Tvůj život se nezmění, pokud přijedeš o šest hodin později.“

alex2-1

 

Alex i po úspěších na Oscarech leze bez lana, zdolává další stěny, hory i budovy, uzavřel sňatek se Sanni. Ale proč jsme mu hlavně věnovali článek, protože je to někdo, kto žije svůj život v souznění s jeho hodnotami a využívá možnosti změnit svět k lepšímu. Je to stále tak nějak jednoduchý kluk, který když má volno čte knížku. Nedělá reklamu firmám, kterým nevěří a svou velkou popularitu hlavně v outdoorové komunitě využívá k propagaci ekologických otázek a už od roku 2012 zastřešuje nadaci na podporu solární energie Honnold Foundation . Jedním z prvních projektů byl projekt Solar Aid, který před 7 lety aplikoval technologii solárních lamp, které distribuovali rodinám v Malawi, Chadu, Ugande a Zambii. Alex si při lezení v Chadu jednoduše uvědomil, jak těžce tamější lidé žijí.

alex5-1

A v Amazonii díky nadaci plují lodě na solární panely, což eliminovalo řetězec dovážení nafty.

alex4-1

HF-Impact-report-2020

Pro víc informací se mrkněte na AH Foundation Impact report pro 2020 zde: 2020ImpactReport

Teď v únoru 2021 bylo v Desemboque, Mexiku 30 domácností propojeno se solárními vodními čerpadly, elektrickými systémy pro domácnost a zavlažovacími systémy pro komunitní zahrady. Panely zajistí energii, jídlo a vodu pro 250 lidí. A takových projektů nadace zastřešuje několik desítek po celém světě.

alex3-2

V dnešné době díky nadaci víc než 10 milionů lidí využívá čistou energii.

 

Pokud jde o Alexe stále se snaží být přítomen, kde je to možné, a to i přes svůj nabitý program. „Lidé jsou překvapeni, jak je Alex aktivní a jak nadšený je z téhle práce.“ Je běžné, že zakladatelé mají čisté ruce, ale Alex má pro naši věc vášeň“ říká Dory Trimble, řeďitelka organizace. Alex, když může, navštěvuje projekty a nebojí se chopit fyzické práce. „A propojuje interview o lezení a outdooru s něčim smysluplným a vysvětluje, jaký může mít dopad na životy lidí a přírodu,“ vysvětluje Trimble. Ať už jde o instalaci solárních panelů v kalifornském Sacramentu nebo o rozdávání solárních lamp v Malawi. Nemusí to být tak velkolepé, jako lezení bez lana na El Capitan – ale záleží mu na tom stejně. A za to ho obdivujeme a držíme mu pěsti.

Zpět do obchodu